Wednesday, April 6, 2011

Kisah mayat yg tdk amanah

Semasa Nabi Isa berjalan di satu kawasan perkuburan, ia terdengar suara dari dalam satu kubur suara lelaki yang menjerit-jerit meminta tolong dan dalam kesakitan yang amat sangat... Nabi Isa ingin mengetahui apakah yang telah terjadi kepadanya Sebagaimana yang kita tahu nabi Allah Isa mempunyai mukjizat boleh menghidupkan orang yang sudah mati. Maka nabi Allah Isa pun memohon doa kepada Allah SWT sambil menadahkan tangannya ke langit supaya menghidupkan lelaki tersebut.

Doanya dimakbul oleh Allah SWT, maka terbelah kubur itu dan keluarlah seorang lelaki yang sedang terbakar menjerit-jerit meminta tolong. Melihat akan keadaan lelaki tersebut, maka ditanya oleh nabi Isa kepada lelaki itu apakah kamu tidak sembahyang sehingga kamu diseksa sebegini. lelaki itu menjawab.. bahawa ia tidak meninggalkan sembahyang. ditanya lagi oleh nabi Isa adakah kamu tidak berpuasa.. lelaki itu menjawab... saya berpuasa dan lelaki itu pun berkata sesungguhnya ia taat akan perintah Allah SWT.... maka ditanya oleh nabi Isa lagi apakah yang kamu lakukan sehingga kamu diseksa sebegitu rupa? Maka berceritalah lelaki itu... Saya bekerja sebagai penjual kayu api dan saya akan mencari kayu api di hutan dan menjualkannya kepada sesiapa yang hendak membelinya.


Maka pada suatu hari datanglah seorang pembeli menemuinya utk membeli kayu api lalu diberinya wang dan disuruhnya hantar ke rumahnya . Maka pergilah saya mencari kayu dihutan dan apabila sudah dapat seberkas kayu di ikatnya elok-elok dan pergi lah saya hendak menghantar ke rumah si pembeli itu..


Dipertengahan jalan, saya merasa lapar dan teruslah saya berhenti untuk makan.... selepas itu saya pun meneruskan perjalanan ke rumah pembeli kayu itu. Sedang saya berjalan, saya terasa ada sisa makanan yang terselit dicelah gigi saya. maka dicuba berbagai cara mengeluarkannya dgn lidah tetapi tak berjaya.... kemudian dicubanya dengan menggunakan kukunya...tetapi tak berjaya juga. Akhirnya saya pun dengan menggunakan kuku saya mencungkil kayu api yang dipikul itu utk dibuat mencungkil gigi.


Maka akhirnya dapatlah mengeluarkannya. Maka saya teruskan perjalanan dan setelah sampai ke rumah si pembeli itu, saya pun menyerahkan kayu api itu dan terus pulang. Oleh kerana saya tidak meminta halal akan kayu yang saya cungkil dengan kuku saya tu, maka saya diseksa selama 70 tahun sebagaimana yang tuan lihat. Saya menyangka Allah tidak melihat akan perkara yang sekecil ini.... astaghfirullah al azim...
elok lah kita ambil ikhtibar akan riwayat ini...


Adakah kita pernah mengambil barang-barang drpd office samada drpd sekecil-kecilnya seperti paper clip, eraser dan sebagainya dan dibawa balik ke rumah untuk digunakan sendiri ataupun diberikan kepada anak-anak kita ???
Dan juga barang-barang orang lain yang kita pinjam tetapi tidak dikembalikan? Sekecil-kecil barang seperti tupperware, kaset dan sebagainya.. ..?

Sesungguhnya takutlah kita akan azab Allah kerana mati itu adalah benar...
Azab neraka itu adalah benar...
Dan syurga itu adalah benar...18 comments:

Syazwani Jalal said...

Iktibar utk saya :)

YaYaNsMuM said...

Nauzubillahiminzalik...semoga Allah sentiasa membimbing hati kita...amin..

manueng said...

terima kasih atas peringatan :)

Syukri Kamaruddin said...

takutnya bila fikirkan kita akan menempuh alam tu jugak..

Anonymous said...

nauzubillah

--as-- said...

Assalammualaikum...tuan blog
nak minta izin share kat blog saya..boleh??

Fahrain said...

salam... silakan :)

SyafiqahSyaza(SweetSyaza) said...

iktibar utk semua juga utk saya :')

ctpayong said...

semoga Allah SWT ampuni dosa kakct.

terima kasih atas ingatan ini.

Anonymous said...

nauzubillah....

erm kna mintak mahap, mintak halal kt semua ni..mcm esok nk mati,,

kulop ludin said...

awal2 teman dah tanam kat anak, apa yang bukan hak kita.. jangan ambek...

Myss Irah said...

Syukran ats perkongsian.. cerita ni memberi kesdaran dan peringatn.. =)

Pendekar Laut said...

MasyaAllah..

Syauqatul Wardah said...

sangat menginsafkan ='(
syukran...

Pish said...

Ya Allah...

SYARIFF HAIKAL said...

HUH...INSAF SBNTAR..HARAP DIJADIKAN IKTIBAR DIRI

justme said...

nk share boleh x? tq

nur nazirah said...

assalamualaikum. maaf, saya nak tanya. cerita ni sumber dari mana ya? dari al-Quran or hadis ataupun sumber lain yg sahih?

Post a Comment

Template by:
Free Blog Templates