Thursday, April 28, 2011

amalkanlah 7 Sunnah Rasulullah S.A.W


Cerdasnya orang yang beriman adalah, dia yang mampu mengolah hidupnya yang sesaat, yang sekejap untuk hidup yang panjang. Hidup bukan untuk hidup, tetapi hidup untuk Yang Maha Hidup. Hidup bukan untuk mati, tapi mati itulah untuk hidup.

Kita jangan takut mati, jangan mencari mati, jangan lupakan mati, tapi rindukan mati. Kerana, mati adalah pintu berjumpa dengan Allah SWT. Mati bukanlah cerita dalam akhir hidup, tapi mati adalah awal cerita sebenarnya, maka sambutlah kematian dengan penuh ketakwaan.

Hendaknya kita selalu menjaga tujuh sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:


No1.jpg Pertama: tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.

no2.bmp Kedua: membaca Al-Qur'an sebelum terbit matahari Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur'an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman.

no3.png Ketiga: jangan tinggalkan masjid terutama di waktu shubuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke masjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

number-4-shaped-pinata.jpgKeempat: jaga solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha.

number5.jpg Kelima: jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari.

number_6.gif Keenam: jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, "Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah".

number-7.jpgKetujuh: amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.


Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya. Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme.7 comments:

jaya jr said...

TQ atas info..nice..

☻UsaGi NaNa☻ said...

nice info~

mujahidah muslehah said...

Allahuakbar..banyak lagi amalan yang belum istiqamah.

Aida Omar said...

terima kasih info yang sangat berguna utk sesama islam..
InsyaAllah..

SyAE SyEa said...

trime kasih d ats igtn..
insyaAllah bersme kite amalkan..
amin^^

Syukri Kamaruddin said...

suka entry ni.. copy ea.. nk wat koleksi peribadi.. boleh kn?? :)

--as-- said...

tambah satu lagi....bersugi

(^^)

Post a Comment

Template by:
Free Blog Templates