Sunday, June 9, 2013

PUASA SUNAT ISNIN DAN KHAMISKelebihan Puasa sunat Isnin dan Khamis. Puasa bukan sahaja menahan diri dari lapar dan dahaga, malah ia melatih kita supaya mengawal diri daripada melakukan perkara-perkara yang tidak baik.Ianya baik terutamanya untuk golongan remaja yang masih kuat dan muda. Selain itu, berpuasa sunat merupakan amalan yang baginda Rasulullah SAW sering lakukan iaitu pada hari isnin dan khamis. Namun tahukah kita apakah kelebihan puasa sunat isnin dan khamis.
Dari Abu Hurairah r.a., bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: “Segala amal dibentangkan (oleh malaikat ke hadrat Allah Rabb al-’Alamin) pada tiap-tiap hari Isnin dan hari Khamis, oleh itu aku suka amalku dibentangkan semasa aku sedang berpuasa.” - (Hadith Hasan Gharib – Riwayat Tirmizi)
Dengan ini dapat difaham bahawa hadith riwayat Muslim itu hanya menerangkan keistimewaan hari Isnin dan hari Khamis, manakala hadith riwayat Tirmizi yang lalu menerangkan; Baginda berpuasa pada kedua-dua hari itu ialah disebabkan keistimewannya yang tersebut.
 
Keistimewaan Hari Isnin Secara Khusus
Hari Isnin pula mempunyai keistimewaan yang lain. Ini diterangkan dalam hadith yang berikut:
“Hari itu (hari yang bersejarah, kerana) padanya aku dilahirkan dan padanya aku diutus menjadi Rasul – atau pada hari itulah (mula-mula) diturunkan al-Qur’an kepada aku.” - (Hadith Sahih – Riwayat Muslim)
“Hari itu (hari yang bersejarah, kerana) padanya aku dilahirkan dan padanya aku diutus menjadi Rasul – atau pada hari itulah (mula-mula) diturunkan al-Qur’an kepada aku.” - (Hadith Sahih – Riwayat Muslim)
 
Daripada hadith ini dapat difaham dengan jelas, bahawa sebabnya Rasulullah s.a.w. mengambil berat berpuasa pada tiap-tiap hari Isnin ialah sebagai bersyukur kepada Allah s.w.t kerana pada hari inilah Baginda diputerakan (hari maulidnya) dan pada hari inilah juga al-Qur’an mula-mula diturunkan serta Baginda diutuskan menjadi Rasulullahsebagai rahmat bagi seluruh alam.

sumber: muslimin45.blogspot.com

2 comments:

Norhasniza Khalid said...

entry yg menarik

Fahrain said...

trima kasih :)

Post a Comment

Template by:
Free Blog Templates